För att bli en behörig utbildare inom järnvägssektorn krävs specifika kvalifikationer och kontinuerlig fortbildning. Vi hjälper er att förstå vad som krävs för att utbilda säkerhets- och driftkompetenta yrkesverksamma inom järnvägen.
För att en utbildare ska anses behörig att genomföra utbildningar inom järnvägsområdet måste de uppfylla följande kriterier:
Vi erbjuder anpassade utbildningar som kan hållas i enlighet med era specifika behov och förutsättningar. Oavsett om ni är ett stort företag som behöver utbilda flera medarbetare eller en organisation med specifika krav, kan vi anpassa utbildningsinnehållet för att passa just er verksamhet.
För att göra utbildningen tillgänglig för er var ni än befinner er i Sverige, utgår vi från tre olika platser: Kiruna, Arvika, och Nässjö. Dessa platser gör det möjligt för oss att täcka stora delar av Sverige och säkerställa att ni kan genomföra era utbildningar nära er verksamhet.
Kontakta oss för att boka en utbildning eller få mer information om våra skräddarsydda utbildningspaket.
Vi har behörighet att utbilda i följande funktioner
Trafikverkets skyddsanvisningar ger den informerade möjligheten att utföra arbete i spårområdet under överinseende av en skydds- och säkerhetsledare
Kursen leder till kompetens och behörighet som ger innehavaren rätt att vistas i, eller i närheten av, spår på egen hand och ansvarar för sin egen säkerhet. Behörigheten avser förflyttning till fots t ex till eller från fordon eller för att passera spår. Innehavaren har inte tillåtelse att på egen hand bedriva arbete i spår.
Utbildningen gäller i tre år, därefter ska ny grundutbildning genomföras. .
Behörigheten gäller för den som ansvarar och planerar för egen och andras säkerhet vid aktiviteter i spårområde och ansvarar för att samordna skydds- och säkerhetsfrågor på arbetsplatsen. Denna funktion får även tjänstgöra som tågvarnare.
Efter utbildningen gäller fastställda krav på årlig repetitionsutbildning och regelbundet utövande.
Kursen leder till kompetens och behörighet som gäller för den som planerar och riskbedömer arbetet för egen och andras säkerhet vid aktiviteter i spårområde och ansvarar för samordning av skydds- och säkerhetsfrågor på arbetsplatsen.
Efter genomgången utbildning ställs krav på regelbundet utövande samt årlig repetitionsutbildning.
Kursen leder till kompetens och behörighet för den som ska planera, begära och ansvara för A-, L-, och E-skydd. Den som har signalteknisk grundutbildning blir även behörig att vara tillsyningsman S-skydd.
Efter utbildningen gäller fastställda krav på årlig repetitionsutbildning.
Kursen leder till kompetens och behörighet för att planera, leda och kontinuerligt övervaka skydd och fordonsrörelser vid D-skydd.
Efter utbildningen gäller krav på årlig repetitionsutbildning.
Denna funktion ger rätt att framföra ett tungt spårgående arbetsredskap på Trafikverkets spåranläggning. Med operatör TSA följer även behörigheten att enskilt vistas i spår.
Efter utbildning gäller repetitionsutbildning vart tredje år.
Denna funktion ger rätt att framföra ett tungt arbetsredskap i Trafikverkets spårområde.
Med operatör TA följer även behörighet att enskilt vistas i spår.
Efter utbildning gäller repetitionsutbildning vart tredje år.
Som olycksplatsansvarig Leder och ansvarar du för verksamheten på en olycksplats på eller i anslutning till Trafikverkets järnvägsanläggning. För att bli olycksplatsansvarig ska du anses som särskilt lämplig och ha förutsättningar att självständigt leda och organisera komplicerade arbetsuppgifter. Dessutom ska du vara behörig tillsyningsman A-, E- och L skydd.